A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z | Definiții epigramatice | Autori | Top definibili | Top autori | Definiții aleatoare | Adaugă definiție

Ghidul editorului

Generalități
Enciclopedia Citatepedia este o colecție de citate care dau definiții ale unor termeni, alcătuind astfel un dicționar enciclopedic. Toți cei care doresc sunt bineveniți să participe ca editori, adăugând astfel de citate.


Diacritice
În principiu, textele trebuie scrise cu diacritice. Dacă există anumite motive care nu fac posibil acest lucru, sunt acceptate și texte scrise fără diacritice, urmând ca acestea să fie ulterior corectate de webmaster (totuși, această situație este de evitat).


Termeni comuni
Indiferent de cum apar în citat, termenii se scriu la singular nearticulat (ca în dicționare). Excepție pot face acele expresii care își pierd semnificația dacă sunt aduse la această formă. În general, termenii se scriu cu litere mici, doar inițialele substantivelor proprii fac excepție.


Termeni nume de personalități
Sunt binevenite și citate care descriu în mod reprezentativ diferite personalități și celebrități. Pentru termenii nume de persoane, se scrie mai întâi numele de familie, apoi virgulă, apoi spațiu și numele mic. Excepție fac, bineînțeles, numele unor regi, împărați și alte asemenea personalități care nu conțin un nume de familie, acestea fiind scrise ca de obicei.


Definiții
Există o practică a scrierii citatelor între ghilimele, dar în acest caz nu sunt necesare (ar aglomera inutil textul), așa că nu trebuie adăugate. Deși de foarte multe ori citatul începe cu termenul pe care îl definește, nu este obligatoriu să fie așa. În general, citatul are o singură frază, dar sunt permise și citate alcătuite din mai multe fraze, dacă acestea formează un tot bine integrat. Sunt acceptate definiții care includ negații, dar partea afirmativă trebuie să fie suficient de acoperitoare pentru termenul definit (negația apare ca o subliniere, ca o completare sau ca un contrast). Sunt acceptate și definiții care sunt integral negații, dar cu condiția ca rezultatul logic să fie suficient de acoperitor pentru termenul definit. Dacă sunt dubii, definiția poate fi adăugată, în cel mai rău caz webmasterul o va înlătura.


Autori
Sunt acceptate ca definiții numai citate cu autor cunoscut, iar acesta trebuie specificat. Nu sunt acceptate citate în care autorul citează un alt autor.


Surse
Sursele citatelor pot fi extrem de variate. Trebuie specificată numai sursa de origine, dacă se cunoaște (deși ar fi frumoasă și utilă specificarea sursei pentru fiecare citat, din păcate nu întotdeauna aceasta este cunoscută). Ca o excepție, nu sunt acceptate citatele care au ca surse dicționare.


Datare
Dacă se cunoaște, se poate specifica și data la care a apărut prima dată textul citat, de obicei data publicării sursei. Se poate specifica fie data completă, fie luna și anul, fie doar anul.

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook